Berckelbosch Eindhoven is genomineerd voor de Award Natuurinclusief Bouw en Ontwerpen, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door Vogelbescherming Nederland, de Zoogdiervereniging en Noord-Brabant. Centraal staat de vraag “Welke bouwer, ontwerper of ontwikkelaar brengt met zijn project het meeste leven in de stad?”. De aanmeldingen variëren van een groen schoolplein, tot vleermuistorens, groene daken en volledig natuurinclusieve wijken. Het zijn allemaal projecten die goed zijn voor mens én dier. De prijswinnaars worden op donderdag 7 oktober om 13 uur bekend gemaakt.
Natuurinclusief bouwen en ontwerpen
In elke stad vinden talloze bouwprojecten plaats, van klein tot groot en van nieuwbouw en renovatie tot herontwikkeling en transformatie. Bij veel projecten staan duurzaamheid en energieverbruik al centraal, maar het is nog niet altijd vanzelfsprekend dat er ook rekening wordt gehouden met de natuur.
Goed stedelijk groen is goed voor mens én dier. Het zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Zo komen steden en dorpen pas écht tot leven.
De jury, bestaande uit Eddy Nieuwstraten (Raad van toezicht Vogelbescherming Nederland), Nico Tillie (Hoofd Urban Ecology & Ecocities Lab, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) en Nina Ravestein (Oprichter PAD landscape en winnaar Award 2019), heeft 8 genomineerden aangewezen:
Op donderdag 7 oktober zal de jury de prijswinnaars bekend maken in een uitzending van het KAN Café van het Platform Klimaatadaptief Bouwen mét de Natuur. De Award werd in 2019 gewonnen door Nina Ravensteijn, met het conceptplan voor een natuurvriendelijke woonomgeving van 205 woningen.
Berckelbosch Eindhoven
Berckelbosch in Eindhoven is spraakmakend en trendsettend geworden toen er bekend gemaakt werd dat Ballast Nedam Development samen met Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging 500 tiny houses voor meer biodiversiteit gingen realiseren. Met gemiddeld maar ruim 3 nestkasten per woning en sedumdaken op de berging in de meest recente deelfases, scoort Berckelbosch uitzonderlijk goed in Nederland als het gaat om natuurinclusieve gebiedsontwikkeling op grote schaal. In het gebied wordt volwassen groen aangeplant en bestaand groen behouden, ook worden er heggen als erfafscheiding geplaatst zodat uiteenlopende soorten planten en dieren een prettige leefomgeving hebben. De woningen zelf zijn gasloos en energieneutraal of scoren zelfs beter en zijn energiepositief.
Daarnaast is er in de hele wijk alles uit de kast gehaald om klimaatadaptieve maatregelen te nemen, denk aan wadi’s, een uitgebreid systeem voor waterberging en gebiedsafwatering. Ook educatie op het gebied van natuurinclusiviteit en onderzoek naar het effect hiervan staat in Berckelbosch hoog op de agenda. Nieuwe bewoners krijgen een Vogelpakket en Vogelsafari aangeboden onder begeleiding van de Vogelbescherming en Ballast Nedam Development. Ook zijn er inspiratiesessies om tuinen natuurvriendelijk in te richten. Uit onderzoek in Berckelbosch blijkt dat er 3 keer meer bewustwording is gecreëerd door het organiseren van dergelijke sessies dan zonder en de houding voor een natuurinclusieve leefomgeving zeer positief is, een geweldig resultaat.
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken