Een project van

Berckelbosch wint een Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen Award


De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen voor beste Brabantse project van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gewonnen door Berckelbosch Eindhoven. De award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging in samenwerking met de provincie Noord Brabant. Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging reiken de award uit om te laten zien dat stedelijke ontwikkeling en natuur goed samen kunnen gaan. Ook willen zij de aandacht vestigen op inspirerende praktijkvoorbeelden van natuurinclusief bouwen en ontwerpen, die aanjager kunnen zijn in deze ontwikkeling richting bouwen voor en met de natuur.

De jury over Berckelbosch
"Op dusdanig grote schaal natuurinclusief aan de slag, dat zien we graag. Hier is 'het nieuwe normaal' al werkelijkheid. Goed dat er in de vorm van een welkomstpakket er aan is gedacht om toekomstige bewoners over vogels en biodiversiteit te informeren."

De projecten zijn beoordeeld door een onafhankelijke professionele jury bestaande uit Eddy Nieuwstraten (Raad van Toezicht Vogelbescherming Nederland), Nico Tillie (Hoofd Urban Ecology & Ecocities Lab, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) en de vorige winnares van de Award Nina Ravestein (oprichter PAD Landscape). In totaal zijn er 18 projecten ingediend.

Berckelbosch Eindhoven
Berckelbosch in Eindhoven is spraakmakend en trendsettend geworden toen er bekend gemaakt werd dat Ballast Nedam Development samen met Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging 500 tiny houses voor meer biodiversiteit gingen realiseren. Met gemiddeld ruim 3 nestkasten per woning en sedumdaken op de berging in de meest recente deelfases, scoort Berckelbosch uitzonderlijk goed in Nederland als het gaat om natuurinclusieve gebiedsontwikkeling op grote schaal. In het gebied wordt volwassen groen aangeplant en bestaand groen behouden, ook worden er heggen als erfafscheiding geplaatst zodat uiteenlopende soorten planten en dieren een prettige leefomgeving hebben. De woningen zelf zijn gasloos en energieneutraal of scoren zelfs beter en zijn energiepositief.

Bewustwording
Daarnaast is er in de hele wijk alles uit de kast gehaald om klimaatadaptieve maatregelen te nemen, denk aan wadi’s, een uitgebreid systeem voor waterberging en gebiedsafwatering. Ook educatie op het gebied van natuurinclusiviteit en onderzoek naar het effect hiervan staat in Berckelbosch hoog op de agenda. Nieuwe bewoners krijgen een Vogelpakket en Vogelsafari aangeboden onder begeleiding van de Vogelbescherming en Ballast Nedam Development. Ook zijn er inspiratiesessies om tuinen natuurvriendelijk in te richten. Uit onderzoek in Berckelbosch blijkt dat er 3 keer meer bewustwording is gecreëerd door het organiseren van dergelijke sessies dan zonder, en de houding voor een natuurinclusieve leefomgeving zeer positief is, een geweldig resultaat.

Een uiting van goede stedenbouw
Michiel Blom, Senior Developer van Ballast Nedam Development: "Berckelbosch Eindhoven is een grote gebiedsontwikkeling, met circa duizend woningen, waarvan er nu vijfhonderd zijn gebouwd. Door het behouden van de bestaande groenstructuur en het goed verzorgen van de bomen, hebben we nu een volwassen groene wijk die de voordelen van duurzame nieuwbouw heeft. Naast het behoud van die groenstructuren, vergroten we ook de biodiversiteit door bewoners te stimuleren hun tuinen natuurvriendelijk in te richten. En we proberen mensen in de wijk aan het sporten te krijgen. Een gezonde wijk voor mens en dier. Natuurinclusief bouwen is eigenlijk gewoon een uiting van goede stedenbouw!"


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken