Een project van

500 ‘tiny houses’ voor meer biodiversiteit


Ballast Nedam Development en Vogelbescherming Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om in de nieuwbouwwijk Berckelbosch in Eindhoven 500 ‘tiny houses’ te realiseren in de vorm van zowel vogelneststenen als vleermuiskasten. De bewoners van de wijk reageren erg enthousiast op deze samenwerking, blijkt uit recent onderzoek. Tijdens een meet and greet zijn ze geïnspireerd om een vogelvriendelijke tuin te creëren. Ook ontvangen de nieuwe bewoners, van Ballast Nedam Development, een lidmaatschap van een jaar voor Vogelbescherming Nederland.

Groeiende biodiversiteit
Ballast Nedam Development ontwikkelt in Berckelbosch energieneutrale woningen, waarbij daarnaast ook extra aandacht is besteed aan natuurinclusief bouwen. Duurzaamheid en prettig wonen in het groen staat in deze wijk centraal, daar hoort ook ruimte bij voor vogels en vleermuizen. Op korte termijn worden de eerste kasten in de gevel ingemetseld. Daarna zullen er nog ruim 350 neststenen volgen in de daarop volgende deelfasen van Berckelbosch.
Met deze nestkasten wordt er voor in het gebied van nature voorkomende vogels als de huismus en de gierzwaluw een goede habitat gecreëerd. Met de verblijfskasten voor met name dwergvleermuizen wordt het netwerk van verblijfruimten vergroot waarbij de “tiny houses” mogelijk als paar- en liefst als kraamverblijf dienst gaan doen. Met deze extra verblijfskasten wordt de biodiversiteit, vogel- en vleermuisstand enorm gestimuleerd.

Nederland vogelvriendellijker
Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland: “Eén van onze doelstellingen is om met private partijen samen te werken om Nederland nog vogelvriendelijker en biodiverser te maken. De eerste signalen zijn al erg positief; bewoners waarderen een grotere biodiversiteit en kunnen straks dichtbij huis genieten van de prachtige diersoorten die Nederland rijk is.”
Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development: “Wij kunnen trots zijn op onze samenwerking met Vogelbescherming Nederland en zijn verheugd om in Eindhoven concreet een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Het feit dat de bewoners dit initiatief steunen sterkt ons om biodiversiteit centraal te stellen in onze ontwikkelingen.”

Vogelsafari en vogelpakket
Binnenkort staat er een vogelsafari voor (toekomstige) bewoners op het programma. Samen met tuinexperts wordt bewoners aangegeven hoe zij eenvoudig hun tuin vogel- en natuurvriendelijk in kunnen richten. Ook zullen zij, wanneer de woningen worden opgeleverd, een vogelpakket ontvangen met extra voorlichting, vogelvoeding en een houten ‘tiny house’ voor vogels.


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken