De bouw van deelplan Mahler in Eindhoven is gestart onder toeziend oog van de bewoners. De jongste bewoners kregen de eer om de eerste bakstenen te metselen. Deelplan Mahler, gelegen in de tuinwijk Berckelbosch in Eindhoven, omvat 81 energieneutrale twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande villa’s in een groene en bovenal ruime opgezette, vogelvriendelijke omgeving. Tijdens dit feestelijke moment nam de Vogelbescherming toekomstige bewoners mee in welke maatregelen getroffen worden om een vogelvriendelijke wijk te creëren en wat ze zelf kunnen doen om dit straks in eigen tuin te bevorderen.
Tijdloze architectuur
Het kenmerkende jaren ‘30 ontwerp is van de hand van NBArchitecten uit Best. De tijdloze jaren ’30 architectuur in dit plan kenmerkt zich door de extra hoge en steile kappen met diepe overstekken, luxe detaillering, zorgvuldige metselwerkaccenten en de wisselende goothoogten en dakoriëntaties. De statige topgevels en riante erkers dragen bij aan extra woongenot en een spraakmakend gevelbeeld.
Deelplan Mahler gaat nog verder dan energieneutraal
Met Mahler staan we aan het begin van misschien wel de meest duurzame ontwikkeling in Eindhoven. Een deelfase binnen Berckelbosch die in de breedste zin van het woord inhoud geeft aan modern wonen, architectuur, duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit. Duurzaamheidsaspecten en architectuur zijn perfect op elkaar afgestemd. Zo werd het dakvlak als uitgangspunt genomen om het aantal zonnepanelen te bepalen. Hierdoor zijn er veel meer zonnepanelen opgenomen dan de wettelijke eisen voorschrijven. Dat levert een fraaier beeld op en de woningen gaan daarmee nog verder dan energieneutraal.
Energie leveren en circulariteit
Binnen Berckelbosch betreden we met Mahler - fase 10 - dan ook een nieuw tijdperk waarin woningen deels circulair zijn én energie leveren. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende woningtypen voorzien van bio-based gevels. Volgens ons de basis om een omgeving te creëren waarin mensen zich thuis voelen en gezonder - en daarmee ook langer - leven. Waarbij een natuurlijke biodiversiteit een must is.
Biodiversiteit als basiskwaliteit
Daarnaast wordt ook de biodiversiteit in de wijk bevorderd. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om duurzame inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Een mooie toevoeging bij Mahler is dat de bergingen en uitbouwen van een groen sedum dak worden voorzien. Samen met de groene inrichting van de kavels en het behoud van volwassen openbaar groen, draagt dit bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad én een prettig beeld oplevert.
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken