Een project van

Eerste sleuteloverdracht Strauss


De eerste bewoners van deelplan Strauss in Berckelbosch hebben de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen uit handen van Michiel Blom van Ballast Nedam Development. Het plan omvat 37 energieneutrale en Nul Op de Meter (NOM) woningen in de kenmerkende charmante jaren ’30 stijl. Het plan, gelegen in een groene en ruim opgezette omgeving, bestaat uit stads-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen. De realisatie is in handen van Ballast Nedam Zuid en het ontwerp is van de hand van Monique Groenen van GLS architectuur. Momenteel wordt deelplan Mahler ontwikkeld. Deze 81 zeer duurzame grondgebonden woningen komen op de markt wanneer het bestemmingsplan onherroepelijk is. De komende jaren ontwikkelt Berckelbosch zich tot een stadswijk met circa 1.000 woningen.

Klaar voor de toekomst
Berckelbosch staat bekend om de ruime en groene stedenbouwkundige opzet en een warme jaren ‘30 architectuur. De wijk is gelegen vlakbij natuur én het stadscentrum van Eindhoven en is één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Eindhoven. Duurzaamheid speelt in Berckelbosch de hoofdrol. Zo zijn alle woningen in deelplan Strauss minimaal energieneutraal. Dit betekent dat de energie voor het verwarmen van de woning en het warm water verbruik, door middel van zonnepanelen wordt opgewerkt. Bij de NOM woningen wordt daarbovenop ook nog de energie voor huishoudelijk gebruik, op een duurzame manier opgewekt door zonnepanelen. Aan het einde van een jaar hebben deze bewoners dus geen energieverbruik op de meter.

Gezonde leefomgeving
Ook aan bevordering van de biodiversiteit is gedacht. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Aan bewustwording van de bewoners wordt tevens aandacht besteed. Zo krijgen alle kopers van een woning een vogelpakket om zelf aan de slag te kunnen en de biodiversiteit in hun eigen tuin te kunnen bevorderen. Het behoud van volwassen openbaar groen tezamen met de groene inrichting van de kavels, draagt bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad.

Om de fysieke leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken slaan Ballast Nedam Development en JOGG de handen ineen. De samenwerking richt zich op ontwikkeling van kennis en wordt ook praktisch ingevuld door lokale realisatie van uitdagende vormen van beweging in het openbaar gebied van Berckelbosch. Zo worden straks extra wandel- en trimroutes en sportplekken in de wijk gerealiseerd.

Ook is de wijk voorzien van een mobiliteitshub voor een deelauto van Amber. Door de beschikbaarheid van deze auto, daalt het eigen (tweede) autobezit waardoor een ruimtelijk meer ontspannen wijk ontstaat en er meer ruimte is voor groen en spelen.

Continu innoveren en versnellen
Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development: “In Berckelbosch Eindhoven hebben we de afgelopen jaren met een hoog tempo kunnen versnellen. Zonder dat we daar vanuit het verleden toe verplicht waren maken wij nu woningen die ver voorlopen in duurzaamheid. Tijdloze architectuur en grote kwaliteit in materialen kenmerken de woningen die opgeleverd worden. De samenwerking met Gemeente Eindhoven en organisaties als JOGG en Vogelbescherming Nederland zijn zeer bijzonder en grensverleggend voor de gebiedsontwikkeling in Nederland. De invulling van gezonde verstedelijking krijgt hierdoor op een vernieuwende wijze vorm.”

 


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken