“Mensen zijn straks trots om in Berkelbosch te wonen”, stelt Harold van de Ven van NBArchitecten uit Best. “Met een huis in deelgebied Mahler krijg je eigenlijk drie-in-een: een top locatie, mooie jaren ’30 woning en op en top duurzaam.”
De nieuwe jaren ‘30
“De vraag die wij een aantal jaren geleden kregen van Ballast Nedam Development was: ontwerp goede jaren ’30 woningen die duurzaam zijn. Als architectenbureau zijn we gewend om na te denken over oplossingen voor de toekomst.” Een collega van Harold dook in de geschiedenis van die populaire jaren ’30 woningen. “Deze stonden meestal aan de rand van de stad. Daarom willen mensen er zo graag wonen. De ligging is perfect. De huizen waren ruim, met veel licht en voldoende groen. Zo ontstonden destijds de zogenaamde tuindorpen. Met Mahler willen we dit ook bereiken, gecombineerd met duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Het zijn eigenlijk de nieuwe jaren ’30 woningen.”
Meer dan zonnepanelen
De woningen in Mahler zijn gasloos. De daken zijn aan een zijde volgelegd met zonnepanelen. Er komt een warmtepomp en natuurlijk wordt alles extreem goed geïsoleerd, aldus Harold. Bewoners wekken zelf hun energie op en de aansluiting voor een oplaadpunt is al voorzien. “Mensen zijn dadelijk apetrots als ze hun elektrische auto voor de deur kunnen zetten.” Maar er gebeurt nog meer: “We gebruiken veelal duurzame bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal van vlas. Dit is een natuurlijk product. Het zorgt voor de opslag van CO2, net zoals planten dat doen. De prefab-onderdelen, dus complete delen die in de fabriek worden gemaakt – zijn circulair: die kunnen we later hergebruiken.”
Zielsgelukkige bewoners
“Biodiversiteit is eveneens een belangrijk aandachtspunt bij ons ontwerp”, vertelt Harold verder. “We kunnen hemelwater opvangen via een voorraadtank onder de oprit. Dat kun je vervolgens aansluiten op je toilet, de buitenkraan en je wasmachine. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat we onze wc doortrekken en de planten sproeien met schoon drinkwater. Regenwater is kalkloos en dus beter voor je wasmachine.” Het zijn technieken waar NBArchitecten nu al over nadenkt. “Meestal zijn het maatregelen die nog niet zo gebruikelijk zijn. Maar we moeten ze wel nu nemen, om te zorgen voor onze toekomst. Ik zie het als mijn rol om mensen enthousiast te maken. Als ik bij andere projecten zie hoe zielsgelukkig de bewoners zijn, dan weet ik zeker dat dat hier in Berkelbosch ook gaat gebeuren.”
Wonen met elkaar en de dieren
Er wordt bij de bouw altijd gedacht aan mens en natuur. “Duurzaamheid gaat ook over ‘In wat voor een buurt woon je?’, dus we hebben het bijvoorbeeld over de buurtvoorzieningen. En in overleg met de Stichting Jogg (Jongeren Op Gezond Gewicht) wordt gekeken hoe we mensen kunnen stimuleren om meer te bewegen in de openbare ruimte. Door de ligging ten opzichte van het centrum pak je makkelijker de fiets.” De tuinen krijgen straks allemaal een groene erfafscheiding en onder de dakgoot komen broedvoorzieningen voor vogels. Er worden wadi’s aangelegd waar hemelwater kan worden gebufferd. “Dat brengt een heleboel leven met zich mee, let maar op.”
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken