Harry Gruijters is als uitvoerder van Ballast Nedam Zuid betrokken bij de bouw in het nieuwe tuindorp Berkelbosch, vlakbij Eindhoven. Hier komen architectonisch hoogwaardige koopwoningen in jaren dertig stijl, gasloos én energieneutraal. “Geen één werkdag is hetzelfde. Dat maakt het juist zo leuk.” We liepen een dagje met hem mee.
Aan de slag
Harry’s dag begint zo rond 06.30 uur. “Het vaste personeel van Ballast Nedam Zuid komt zo meteen en weet meestal wel precies wat er van ze verwacht wordt. Met de onderaannemers, zoals de metselaars en stukadoors, heb ik altijd eerst nog een gesprek.” Harry vertelt wat ze moeten doen, waar ze aan de slag kunnen en wat de schafttijden zijn. Het veiligheidsplan komt eveneens aan bod. Daar horen tegenwoordig ook de coronarichtlijnen bij. Iedereen kan beginnen en Harry gaat naar zijn volgende afspraak.
Van overleg naar levering
“Ik heb nu een overleg met de andere uitvoerders. We kijken samen naar de planning. Zitten we nog op schema? Van de eerste graafmachine tot aan de overhandiging van de sleutels: alles moet op een bepaald moment klaar zijn. En we kijken natuurlijk naar de kosten. Gebeurt alles zo efficiënt mogelijk?” Dan komt er een bestelling binnen. “Deze moet altijd gecontroleerd worden. Of het nu schroeven zijn of isolatiemateriaal. We hebben bepaalde kwaliteitsnormen en ik kijk altijd of de levering klopt.”
Over werken aan Berkelbosch
Hoe is het voor Harry om aan Berkelbosch te werken? “Bijzonder leuk. Ik kom zelf uit de regio, deze buurt ligt als het ware in mijn achtertuin. In het weekend ga ik wel eens fietsen en dan rij ik er met een brede glimlach langs. Het is een typische vogelvriendelijke wijk en aan het water is het heerlijk vertoeven. Op het oude kanaal wordt volop geroeid en er is een tennis- en voetbalvereniging. Het is echt een sociale wijk geworden, mensen hebben onderling veel contact.” Harry kent ook de voorgeschiedenis: “Het was een wat achterstallig buitengebied. Nu komen er veel jonge mensen en expats wonen. De directe omgeving merkt die verjonging en is er blij mee. Door het jaren ’30 karakter van de woningen past het perfect bij de bestaande bebouwing.”
De bouw op
Harry loopt ondertussen langs enkele metselaars. “Ik check steeds of er gemaakt wordt wat we hebben afgesproken. En of er veilig gewerkt wordt. Heeft iedereen zijn veiligheidsschoenen aan en helm op? We zijn bewuste bouwers, dus er wordt ook op het milieu gelet. Er mag bijvoorbeeld geen afval rondslingeren en we scheiden alles. Stroom wordt niet onnodig verbruikt.” Als er een radio te hard staat, zegt hij er wat van. “Dat kan niet alleen overlast voor de omwonenden veroorzaken. In het kader van de veiligheid moet je het wel horen als iemand om hulp roept.”
Bonnetjes, registratie en mails
Terug in de bouwkeet heeft de uitvoerder telefonisch contact met de projectleiding. “Als er bijvoorbeeld iets anders gaat dan gepland. Dan overleggen we altijd en kijken gezamenlijk hoe we het gaan oplossen.” Er moeten nog enkele bonnen gecontroleerd worden. Dat hoort er ook bij. “Deze zijn van de dakdekker. Er is werk geleverd en dat moet natuurlijk betaald worden.” Tussendoor loopt Harry de urenregistratie door en verstuurt nog enkele mails. “Bouwen doe je samen. Mijn taak is ervoor te zorgen dat iedereen met een lach naar z’n werk komt en ook weer met een lach naar huis gaat. We kunnen niet zonder elkaar.”
Een transformatie
Wat vindt Harry het mooiste aan zijn werk? “Je ziet hier altijd direct resultaat. Vooral zodra een huis wind- en waterdicht is. Het dak zit erop en de steigers kunnen weg. Dan voltrekt zich echt een transformatie: er komt een woning tevoorschijn. En wij kunnen met de binnenkant aan de gang, de ruwbouw is voorbij.” Hij geniet enorm van de blije gezichten van toekomstige bewoners. “Je begint met een berg zand en eindigt met gelukkige mensen. Dat is toch fantastisch.”
‘De bouw moet een feest zijn’
Aan het einde van de dag staan er enkele bewoners aan zijn deur. Daar neemt Harry graag de tijd voor. “Ik wil mensen altijd meenemen in het bouwproces. Dat doen we door bijvoorbeeld regelmatig een nieuwsbrief met foto’s te versturen of een kijkdag te organiseren als er weer een mijlpaal is bereikt. Je moet bedenken dat nieuwe bewoners bijvoorbeeld hun badkamer en tegels in een showroom uitzoeken. Als het dan daadwerkelijk in je woning zit, dan is dat geweldig om te zien. De bouw moet een feest voor ze zijn.” De vragen zijn gesteld, de nieuwe inwoners van Berkelbosch gaan tevreden naar hun nieuwe huis. En Harry? Die verlaat zo rond 17.00 uur het terrein om thuis nog wat administratie te doen. De dag op de bouw zit erop.
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken